Türk Vatandaşlığı Kanunu (TVK) m.11’de “sonradan Türk vatandaşlığı kazanma” yolları düzenlenmiştir. Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancının aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:
- Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmalıdır.
- Başvuru tarihinden geriye doğru 5 yıl Türkiye’de ikamet etmelidir.
- Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmelidir.
- Genel sağlık şartlarını sağlamalıdır.
- İyi ahlak sahibi olmalıdır.
- Yeteri kadar Türkçe konuşmalıdır.
- Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimine yetecek düzeyde gelir veya mesleğe sahip olmalıdır.
- Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali olmamalıdır.
Türk Vatandaşlığı İçin Taşınmaz Almak
Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) m. 31/1-b’de kısa dönem ikamet izni verilebilecek durumlar içerisinde “Türkiye’de taşınmaz malı bulunma” yer almaktadır. Türkiye’de taşınmaz malı bulundurma yoluyla kısa dönem ikamet izni alacak kişi öncelikle bir taşınmaz mal edinmeli ardından kısa dönem ikamet iznine başvurarak en az 5 yıl kesintisiz Türkiye’de ikamet etmelidir. En az 5 yıl ikamet ettikten sonra Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilir. Türk vatandaşlığı kazanan kişinin eşi ve ergin olmayan çocuğu da vatandaşlık kazanmaktadır. Bu maddedeki düzenleme esasında İkamet izni alabilmeyi kolaylaştıran bir durumdur. Türk Vatandaşlığını ikamete bağlı olarak kazanmak için olmazsa olmaz bir şart değildir. Ancak, vatandaşlığın kazanılmasında da Kişinin Türkiye’de yerleşme niyetinde olduğunu gösteren olumlu takdir sebebidir. Ayrıca, taşınmazın değerinin Taşınmaz satın almak suretiyle Yatırım yoluyla Vatandaşlığın kazanılmasında öngörülen 400.000 USD olması gerekmemektedir. Sadece bir ikamet sahibi olması yeterlidir. Her ikisi farklı düzenlemelerdir.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması
TVK m.12 hükmünde öngörülen “Türk vatandaşlığının kazanılmasında istisnai haller” arasında yatırım yolu ile vatandaşlık kazanılması da sayılmaktadır.
Sabit sermaye yatırımı olarak, yatırım tutarı minimum 500.000 USD değerinde olmalıdır. Bu yatırım Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edildikten sonra Türk vatandaşlığının kazanılması mümkündür. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca; sabit sermayenin halka açık olmayan bir şirketin tamamen satın alınması veya belirli bir oranda şirkete ortak olunması yoluyla vatandaşlık kazanılabilir. Bu yola başvuracak kişiler şirketteki paylarını üç yıl boyunca devredemezler.
Taşınmaz satın alarak veya taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılarak vatandaşlık almak isteyen yabancılar en az 400.000 USD değerinde taşınmaz satın almalı ve tapuya üç yıl satılmayacak şerhi konulmalıdır. Türk vatandaşlığı için taşınmazı satın almak gerekmemektedir. Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yoluyla da vatandaşlık kazanılabilir. Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasının, taşınmaz satın alarak kazanılan vatandaşlıktan en önemli farkı ikamet şartının aranmamasıdır.
En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen kişiler de Türk vatandaşlığı kazanmaya hak kazanır.
Mevduat hesabına para yatırma yoluyla Türk vatandaşlığı kazanabilmek için en az 500.000 USD’yi veya bu tutara denk gelen karşı döviz tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’deki bankalara yatırdığı BDDK tarafından tespit edilen yabancılar vatandaşlık almaya hak kazanabilir. İlgili tutar aynı hesaba yatırılabileceği gibi farklı hesaplara da yatırılabilir.
Devlet borçlanma araçlarına yatırım yapılarak vatandaşlık kazanmak isteyen yabancılar en az 500.000 USD değerinde tutarı; Devlet İç Borçlanma Senetleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Likidite Senetleri, Banka Bonoları, Varlık ve İpotek Teminatlı Menkul Kıymetler, Finansman Bonoları, Gelire Endeksli Senetler, Varlığa ve İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler, Özel Sektör Tahvilleridir ve Gelir Ortaklığı Senetleridir. Bu araçlara yatırım yapıp üç yıl boyunca elinde tutan kişiler vatandaşlık kazanabilir.
Bireysel emeklilik hesabına en az 500.000 USD yatırarak üç yıl sistemde tutan kişiler de vatandaşlık kazanabilir.
Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşlığı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı başvurusu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne dilekçeyle yapılır. Başvurudan önce, gerekli koşulların yerine getirildiğinin ilgili bakanlık ya da kurum tarafından tespiti gerekir. Bu başvuru için gerekli belgeler aşağıda sıralanmıştır:
1) Vatandaşlık başvuru dilekçesi,
2) Başvurucunun pasaportu ya da pasaport yerine geçen belgesi,
3) Başvurucunun doğum belgesi
4) Başvurucunun medeni hal belgesi: Evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi,
5) Başvurucunun kendisi ve ailesine ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
6) Başvurucuya ait 2 adet biyometrik fotoğraf,
7) Hizmet bedelinin maliye veznesine yatırıldığına dair makbuz,
8) Taşınmaz satın alınması halinde taşınmazın değerini gösteren taşınmaz değerleme raporu,
9) Başvurucunun yaptığı yatırımı gösteren belge (örneğin taşınmaz satın alınmışsa tapu sicil kaydı, mevduat hesabına para yatırılmışsa buna dair bankadan alınacak belgeler vs.)
Başvuru için gereken bu belgelerde eksiklik olması durumunda başvurucuya eksikliğin giderilmesi için süre verilir. Verilen süre içinde eksiklik giderilmediği takdirde başvuru reddedilir.
Yatırım yoluyla Türk vatandaşlığının kazanılması için yapılan başvuru yaklaşık olarak 3 ay içerinde sonuçlanır.
Son birkaç yıldır stratejik öneme haiz Türkiye’ye, Türk vatandaşlığının kazanılması konusunda en hızlı ve net çözüm olması sebebiyle, Çinli girişimci ve yatırımcıları başta olmak üzere, yabancıların Gayrimenkul yatırımı yoluyla Türk Vatandaşlığına Kazanmaya ilgisi giderek artmaktadır.
Yukarıda da belirtildiği gibi; Belli bir yatırım karşılığında Türk vatandaşlığını kazanmak en kolay ve hızlı çözüm yoludur. 500.000 USD tutarında sermaye yatırımı, yatırım fonu katılım payı veya devlet borçlanma aracı ya da 400.000 Dolar tutarında Gayrimenkul satın alma ve yabancı kota şartlarına uygun olmak kaydıyla 50 kişilik istihdam oluşturma yollarından birisiyle Yabancıların Türk Vatandaşlığına geçmesi mümkündür. Yatırımların 3 yıl boyunca kalıcı olması gerekmektedir. Bu şekilde yatırım yapılması durumunda 3 ay gibi kısa bir sürede işlemler sonuçlanmaktadır.
En çok tercih edilen yol ise, Gayrimenkul satın alma yoludur. Türkiye’de gayrimenkul sürekli değer kazanması ve kira bedellerinin yüksekliği nedeniyle yabancı ve Türk girişimcileri için en iyi yatırım araçlarından birisidir. Nihayetinde, 3 yıl boyunca alınmış olan gayrimenkuller satılamasa da, 3 yılın sonunda satış dahil her türlü tasarruf imkanı vardır.
Bu alanda Ofisimizin çözüm ortağı, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararnamesiyle kurulan Tüm Emlakçılar Birliği Başkanlığına atanan Hakan AKÇAM’dır. Tüm Emlakçılar Birliği Ulusal ve uluslararası gayrimenkul yatırımında tek söz sahibi olan en üst Kuruluştur ve Türkiye’nin her il ve ilçesindeki yapılanmasını çok kısa sürede tamamlamış bulunmaktadır. Yurt dışı yapılanmasında ise, KKTC, Birleşik Krallık, İngiltere ve Azerbaycan atamaları yapılmış bulunmakta olup, diğer yatırımcı ülkelerle ilgili yapılanma süreçleri devam etmektedir. Gerek Türk Vatandaşlığının kazanılmasında ve gerekse bireysel/ticari gayrimenkul alımı, kiralanması ve satılmasında profesyonel hizmet vermektedir.
Bu anlamda, çözüm ortağımız olan TEDB ile gerek Türk Vatandaşlığının kazanılması için yapılacak gayrimenkul yatırımı ve gerekse bireysel/ticari gayrimenkul, Fabrika ve depolama alım, kiralanması ve satılmasında profesyonel hizmet veren Türkiye’nin en üst çatı kuruluşu ile birlikte çalışıyor olmak bizim için güvenirlik ve hızlı çözüm için çok anlamlı ve önemlidir.